door Baby moov

Chocolade

Chocolade

Chocolade roept veel vragen op: mag ik het aan mijn kind geven, vanaf welke leeftijd en in welke vorm? Hieronder een klein stukje over de regels voor de consumptie van chocolade.

De + punten van chocolade

Ondanks de vetten die aanwezig zijn in chocolade, bestaat hij grotendeels uit stearinezuur dat een gunstige invloed heeft op het hart- en vatenstelsel. Chocolade staat bekend om de positieve invloed die hij heeft op ons humeur, en tevens om de stimulerende eigenschappen dankzij de cafeïne dat hij bezit die de prestaties verbetert en de vermoeidheid doet afnemen.

Eigenschappen

Bekend en erkend om zijn voedzame eigenschappen, chocolade is rijk aan:

* magnesium en fosfor die bijdragen aan de ontwikkeling van botten en tanden,
* aan ijzer dat een bijdrage levert aan de vorming van nieuwe cellen,
* en vitamine B2 en B3 die energie produceren en een bijdrage leveren aan de groei en ontwikkeling van uw kind.

De nagerechten voor kinderen

Deze toetjes, gearomatiseerd met chocolade, zijn ontvet en dus volledig veilig voor uw kind. Het is voldoende om de leeftijd en de aangegeven doses te respecteren: een keer per dag maximaal! Ook dient u oplettend te blijven voor het geval er een allergische reactie optreedt.

Chocolade in poedervorm

Vanaf 8 maanden kan er chocoladepoeder aan de fles voor uw baby worden toegevoegd. Deze is goed verteerbaar omdat hij geen suiker en vet bevat dat wel aanwezig is in een chocoladereep. Het geeft dus een nieuwe smaak aan de flessen melk. Vanaf 1 jaar kan warme chocolademelk een goede optie zijn om uw kindje melk te laten blijven drinken, een onmisbare voedingsstof voor de groei maar die soms na een diversificatie minder in trek is 

De chocoladereep

Het wordt aanbevolen om chocolade in reepvorm pas vanaf 2 jaar aan uw kind te geven. De vetten die hij bevat zijn niet altijd goed te verteren door kinderen en kunnen risico’s voor een allergie meebrengen. Maar, vanaf 2 jaar kan er brood met chocolade worden gegeven als tussendoortje, een betere optie dan koek of gebak die veel meer vetten bevatten.

Nagerechten met gekookte chocolade

Chocolade, erg rijk aan vetten, is zeer geschikt voor het maken van desserts of gebak, maar is niet makkelijk verteerbaar voor kleintjes. U kunt dus tussen 2 en 3 jaar beginnen met het geven van bij voorbeeld fruit met gesmolten chocolade.

Vanaf 3 jaar heeft uw kindje vrij baan om zich eindelijk te goed te doen aan alle taartjes, koekjes en andere lekkernijen met chocolade… Maar, het spreekt voor zich dat de hoeveelheden en de frequenties in de gaten moeten worden gehouden.

 

Puur, wit of melk?

Pure chocolade of melk chocolade leveren evenveel energie, maar hun samenstelling verschilt. Zo vindt u bij voorbeeld meer calcium in melkchocolade, maar meer magnesium in pure chocolade. Over het algemeen heeft melkchocolade de voorkeur bij jonge kinderen, deze is zoeter van smaak en vaak minder bitter.

Witte chocolade daarentegen bevat cacaoboter, melk en suiker. De geleverde voedingswaarde is niet bijzonder interessant, maar kinderen houden ervan. Witte chocolade stelt u in staat om de smaken te variëren (en de kleuren…).