door Baby moov

Dossier over tapioca

Tapioca is een zetmeelhoudend product uit de maniokwortel in de vorm van kleine korrels, ook wel parels genoemd. De perle du Japon (parels uit Japan) wordt veel in Azië gebruikt voor culinaire bereidingen, met name in nagerechten, maar tevens in het westen bij de bereiding van babymaaltijden. Hierbij wordt het gebruikt in pap of puree.

De + punten van tapioca

Als  tapioca gaar is krijgt het een plakkerige textuur die stevigheid aan gerechten geeft, zonder deze te verzwaren.

De smaak van tapioca is vrij neutraal, wat het mogelijk maakt om smaken van andere ingrediënten op te nemen.

Daarbij is – interessant om te weten – tapioca zuinig in gebruik (een of twee doses zijn voldoende voor een babyhapje). Het is goedkoop (minder dan € 5,-/kg) en vrijwel overal te verkrijgen: biologische speciaalzaken, toko’s en in de supermarkt bij de zetmeelhoudende producten.

De voordelen van tapioca in babyvoeding

Tapioca is een vrij rijke voedingsstof, met name voor wat betreft de koolhydraten. Een gerecht met tapioca stilt zelfs de grootste trek van uw kindje! Daarentegen is het licht verteerbaar en dus goed te verdragen voor baby’s.

Ook bevat tapioca een groot aantal belangrijke bestanddelen (vitamine C), mineralen en sporenelementen zoals kalium, magnesium, mangaan en een beetje koper.

En tot slot is tapioca ook nog eens glutenvrij, dit maakt het tot het ingrediënt bij uitstek voor baby’s met een voedselallergie.

Wanneer en hoe maakt u het klaar?

Tapioca kan vanaf 8 maanden aan een baby worden gegeven.
Voeg het toe aan de babyvoeding om deze te verdikken: in een soep of een puree. Tapioca is zeer geschikt voor het vervaardigen van een iets dikkere pap waarvan uw kindje zal smullen.

Zoals hierboven reeds vermeld, is dit ingrediënt bijna smaakloos. U kunt het dus makkelijk toevoegen aan ingrediënten die al door uw kindje op prijs worden gesteld. Voor zoete nagerechten kunt u de tapioca klaarmaken in melk waaraan u een beetje vanille hebt toegevoegd: de pap zal nog lekkerder van smaak zijn en u kindje zal om meer vragen!

Voor een hartig hapje kunt u het serveren met de groente die uw baby reeds kent, aarzel niet om wat zachte specerijen toe te voegen: een mespuntje paprikapoeder of komijn zal wonderen verrichten! En voor een complete maaltijd kunt u het serveren met een magere vis of gemixt wit vlees!

Tapioca moet in een vloeistof worden gaargekookt, in water of melk. Het is gaar zodra de parels doorschijnend van textuur worden.

Eenvoudig klaar te maken, tapioca kan bij al uw bereidingen voor uw baby worden geserveerd. Het levert de benodigde energie en geeft een vol gevoel: handig voor lekkerbekken en smulpapen!