door Baby moov

10 voedingsstoffen om klaar te maken voor kindjes met allergische reacties

10 voedingsstoffen om klaar te maken voor kindjes met allergische reacties

* Polenta

Polenta is een geel maïsmeel afkomstig uit Noord-Italië. Het meel heeft het voordeel glutenvrij te zijn en kan verschillende zetmeelhoudende, voor uw kindje afgeraden producten zoals rijst, aardappels of tarwe dat zich in pasta of brood bevindt, vervangen. Polenta is dus uitermate geschikt om de gewoonlijke zetmeelhoudende producten te vervangen.

Dus, vervang aardappels door polenta in de puree op basis van aardappels. En combineer polenta eens met artisjokken, deze twee gaan uiterst goed samen in een puree

* Oliën

Ook al zijn vetten geen eerste behoefte voor het bereiden van babymaaltijden, sommige elementen zoals vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van uw kindje. En deze zijn vooral te vinden in plantaardige oliën. Als pindaolie vermeden dient te worden – veel kinderen verdragen deze olie niet – zijn er voldoende andere oliën op de markt waarmee u kunt afwisselen: olijf-, koolzaad-, saffloer-, soja-, zonnebloemolie, etc.

U vindt een selectie aan manieren waarop u de oliën kunt combineren met vlees, vis en groente in de recepten voor babymaaltijden.

* Soja

Al betreft het hier een voedingsstof die zelf af en toe allergische reactie kan oproepen, toch is soja meestal een goed alternatief. Het is rijk aan proteïnes, en is in verschillende vormen te vinden; olie, meel, tofu, saus, melk, etc.

Maar let op bij de consumptie: ook al kan soja geconsumeerd worden  (met name in babymelk, wanneer kinderen met een koemelkproteïne-intolerantie te kampen hebben) bestaat er een polemiek: de Franse bond van kinderartsen raadt het gebruik ervan af, in verband met het verwantschap tussen de compositie van soja- en koemelkproteïne. Ook kan de hoeveelheid plantaardige hormonen (fyto-oestrogenen) het evenwicht van de hormoonspiegel van een baby beïnvloeden.

* Dierlijke / plantaardige melk

Melk is een belangrijke bron van calcium voor kinderen. In het geval van een allergie voor koemelk, kunnen geiten-, merrie- (nauw verwant aan moedermelk) of schapenmelk een uitkomst bieden bij dit probleem. Plantaardige melk zoals rijst- of amandelmelk, mits zij een verrijkt calciumgehalte hebben, kunnen een interessant, natuurlijk alternatief bieden in het geval van een intolerantie voor dierlijke melk. Amandelmelk bevat geen melkeiwit, en rijstmelk is rijker aan koolhydraten dan koemelk. Maar, niet vergeten, moedermelk is de beste melk! 

In uw culinaire bereidingen, kunt u makkelijk koemelk vervangen door een van bovengenoemde soorten melk. 

* Rijst

Bij een tarwe-intolerantie is rijst een gelijkwaardig vervangingsmiddel. Om bij voorbeeld tarwemeel te vervangen, wordt rijstmeel aanbevolen, te meer omdat dit licht verteerbaar is. Rijst is een voedingmiddel dat rijk is aan voedingsstoffen;  mangaan, selenium, fosfor, magnesium en ijzer. Graanproducten zijn rijk aan vitamine B, essentieel voor het goed functioneren van het lichaam. Er bestaan meerdere variëteiten rijst, u kunt dus volop variëren met babymaaltijden!

* Aardappel en zoete aardappel

Aardappel en zoete aardappel zijn ingrediënten die zonder probleem aan uw kind gegeven kunnen worden, als het allergisch is voor gluten. Daarbij zijn ze rijk aan vitamines C en B en aan sporenelementen: kalium, ijzer, magnesium, en fosfor. Dankzij hun vezelrijke samenstelling, dragen zij bij aan een verbeterde en versnelde spijsvertering: de kleine ingewanden van uw baby worden ontzien! Tot slot geven aardappel en zoete aardappel sneller een ‘vol’ gevoel: dit voorkomt snoepen tussen de maaltijden!

* Peulvruchten

Peulvruchten (bonen, spliterwten, linzen, etc.) zijn vaak het ondergeschoven kindje in onze voeding, met name omdat sommige een lange bereidingstijd hebben. Maar ze zijn interessant voor de gezondheid: ze zijn rijk aan mineralen, proteïnes en vezels, en ze bevatten weinig vet.

Daarbij komt dat peulvruchten het hele jaar gegeten kunnen worden, ze worden droog verkocht, u vindt ze gedurende het hele jaar in de winkel of in de biologische speciaalzaak. Vergeet niet om het moment te controleren waarop u bepaalde soorten peulvruchten kunt introduceren in de voeding voor uw kindje (vanaf 15 maanden als gemixte groente, heel vanaf 3 jaar).

* Tapioca

Vaak vergeten als babyvoeding, tapioca biedt desalniettemin interessante aspecten voor een kindje met een allergische reactie op gluten. Tapioca bestaat uit maniokzetmeel en wordt vaak gebruikt voor het maken van pap, soepen en veloutés (romige soepen). U kunt het met name gebruiken om een te vloeibare soep in te dikken.

Tapioca is rijk aan mineralen en sporenelementen; kalium, magnesium, mangaan en koper. Uw kindje mag vanaf 8 maanden beginnen met eten van tapioca.

* Vis

Ook al komt het soms voor dat vis een allergische reactie veroorzaakt, kunt u het meestal vanaf 7 maanden serveren aan uw baby, in plaats van vlees. De kennismaking dient geleidelijk aan plaats te vinden met in het begin, kleine porties. En begin met fijne en magere vis zoals koolvis, wijting, bas, kabeljauw en tong. Stoom de vis gaar, zonder de toevoeging van vet en mix een kleine hoeveelheid die u vervolgens toevoegt aan een groentepuree. Later, rond de 9 maanden, mogen vette vissoorten zoals tonijn, sardientjes en zalm aan het babymenu worden toegevoegd.

Vermijd zeevruchten (schaal- en weekdieren): te risicovol voor het veroorzaken van allergieën. Vis is een voedingsmiddel dat rijk is aan voedingsstoffen en Omega 3, een essentieel vetzuur voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. 

*Groente en fruit

Fruit en groente blijven de eerste voedingsmiddelen waarmee uw baby kennis kan maken bij het beginnen van het diversifiëren van ingrediënten. Ze bezitten een keur aan heilzame eigenschappen voor het kleine lichaampje (vitamines, vezels en voedingsstoffen). Allergische reacties op groente zijn zeldzaam, maar er bestaan intoleranties voor bepaalde fruitsoorten zoals kiwi’s, aardbeien of perziken.

Conclusie:

Deze voedingsmiddelen zijn interessante alternatieven maar u dient van te voren te controleren of ook deze geen allergische reactie geven. Aarzel niet om een kinderarts of een voedingsdeskundige te raadplegen voor uitgebreidere informatie. Het is niet altijd eenvoudig om te koken voor een kindje met allergische reacties… Waarmee kunt u de voedingsmiddelen die deze reacties veroorzaken vervangen? Het weblog « Cuisine de Bébé » geeft een lijst met 10 ingrediënten waarmee u uw baby kennis kunt laten maken en waarmee u de recepten kunt aanpassen naargelang de allergieën.