door Baby moov

De tomaat

De tomaat

Ontdek deze week een artikel over de tomaat, een vrucht met vele voedingsvoordelen voor uw baby.

De pluspunten van de tomaat

De tomaat is gemakkelijk op te eten: ze kan rauw (in een slaatje of als aperitiefhapje) of bereid (soep, sausen, of zelfs in confituur) worden gegeten. Bovendien kunnen bepaalde variëteiten met een hoog suikergehalte worden gebruikt om zoete gerechten of desserts klaar te maken. Het is aanbevolen om de tomaat met de pel op te eten, want net hier zitten veel antioxidanten, die noodzakelijk zijn voor een evenwichtige darmflora.

De tomaat bevat weinig eiwitten en weinig suiker, en bevat weinig calorieën mede dankzij het hoog watergehalte (meer dan 90%). Deze vrucht is dus van fundamenteel belang voor de voeding van de baby!

Tomaat wordt vaak gebruikt bij diëten om de slanke lijn te behouden of terug te winnen (evenwichtselement). Door tomaten te eten, wordt ons lichaam bovendien lichtjes tegen de zon en de veroudering van de huid beschermd.

Eigenschappen

De tomaat is een groente die vele voedingsstoffen en vitamines bevat: kalium, mangaan, koper, vitamine B3, B6, C, A, E en K.

Vele studies hebben aangetoond dat regelmatig tomaten eten een beschermende werking heeft tegen hart- en vaatziekten en tegen bepaalde vormen van kanker, meer bepaald tegen prostaatkanker. Deze bescherming wordt bovendien nog actiever omdat deze vrucht barst van vitamine C, E en vezels, die op dit gebied erg doeltreffend zijn.

Kleine weetjes

U kunt tomaten een week lang bewaren op kamertemperatuur indien ze tegen zonlicht zijn beschut, en 3 dagen in de koelkast als ze rijp zijn. U kunt tomaten in een pot met olie bewaren (bij voorkeur olijfolie, om hun smaken niet te verliezen).

U kunt ze ook invriezen: eerst moert u ze blancheren, pellen en laten uitlekken. Indien u tomaat moeilijk verteert, moet u de tomaat pellen en van de pitjes ontdoen. Dat geldt ook voor uw baby, om zijn kleine darmen in goede gezondheid te bewaren!

De tomaat gaat goed samen met aromatische kruiden, look, sjalot, paprika’s en aubergine. Bovendien is het een uitstekend bijgerecht bij alle soorten vlees en vis.

Besluit

Om uw slanke lijn te bewaren en om deze zomer een mooie kleurtje te hebben, mag u zeker niet aan de tomaat voorbijgaan! Vergeet niet om tomaten in de maaltijden voor uw baby op te nemen, want het is een overheerlijke groente-vrucht met vele voordelen. Let echter op en controleer of uw kindje niet allergisch is.