door Baby moov

Avocado

avocado

Avocado wordt vaak beschouwd als vet fruit, maar niets is minder waar! Dit fruit is rijk aan  « goede » vetten voor de gezondheid.

Er bestaan tientallen variëteiten avocado’s , de bekendste soorten zijn ‘la Fuerte’ (peervormig, dunne glimmende schil) en ‘la Hass’ (ruwe zwarte schil). 

De pluspunten van avocado

Een avocado is rijk aan essentiële vetzuren, voornamelijk samengesteld uit plantensterol. Dit is in grote hoeveelheid aanwezig in de avocado (80 mg/100 g) en draagt bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte.

Het fruit is rijk aan antioxidanten: het helpt hart- en vaatziekten te voorkomen.

Dit fruit is interessant als babyvoeding bij het uitbreiden van de selectie voedingscomponenten, mede dankzij de fijne romige textuur en de zachte smaak.

De avocado staat ook bekend om de weldadige invloed op de huid: er wordt een rijke olie uitgeperst die veel wordt gebruikt in cosmetica en als massage-olie.

Eigenschappen

De avocado is rijk aan vetten, grotendeels bestaande uit onverzadigde vetzuren, of beter gezegd enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze behoren tot de gezonde vetten en hebben vele kwaliteiten voor de gezondheid (bestrijden van cholesterol en hart- en vaatziekten).

Ook bevatten ze veel vitaminen en sporenelementen:

– provitamine A, vitamine B, C, E en K 

– Kalium, natrium, magnesium, calcium, ijzer, koper, fosfor en mangaan.

Een paar kleine tips

De rijping van een avocado blijft zelfs nadat hij is geplukt doorgaan. Hou daarmee rekening bij de aankoop: niet te hard, maar ook niet te zacht, al naargelang u van plan bent om hem op te eten.

Dit fruit kan worden verwerkt in zowel zoete als hartige gerechten, en zowel warm als koud worden gegeten: als een legendarische guacamole, in een saus, in sapjes, etc.

Een avocado kan tot 5 dagen buiten de ijskast worden bewaard, en 2 tot 3 dagen in de koeling. U kunt hem invriezen, maar daarna zal het fruit alleen nog geschikt zijn voor puree (voeg een paar druppels citroensap toe, om het verkleuren tegen te gaan).

Uw baby mag vanaf 12 maanden beginnen met het eten van avocado, goed fijngeprakt, samen met fruit (banaan, appel), vlees of vis. 

Conclusie

 

Avocado is zeer rijk aan voedingsstoffen en bevat veel positieve eigenschappen voor babyvoeding. Maar let op: sommige mensen zijn allergisch voor dit fruit.