door Baby moov

Babyvoeding: rauw of gekookt?

Babyvoeding rauw of gekookt

Vanaf welke leeftijd?

Vanaf 4 maanden kunt u een lepel rauw appel-, peren- of sinaasappelsap aan uw kindje geven. Deze hoeveelheid kan langzaam worden verhoogd, aangelengd met water tot een volle kleine zuigfles van 100 – 150 ml, voor een baby van 6 maanden. Rauwe, gewassen en geschilde vruchten, zoals appel, peer en banaan kunnen vanaf de 6de maand voor het tussendoortje gebruikt worden, mits ze met een melkproduct worden gemixt.

Nadat uw kindje, tussen 5 en 8 maanden, kennis heeft kunnen maken met gekookte ingrediënten, kan er tussen de 8ste en 10de maand worden begonnen met het geven van rauwe groenten zoals wortel of komkommer. Fijn geraspt en gemarineerd in sinaasappelsap voor de wortel, of in yoghurt met een scheutje citroensap om de textuur te verzachten, leveren deze ingrediënten een bijdrage aan het culinaire avontuur van uw baby dat diversifiëren heet. Vanaf  6 maanden kunt u gerust een takje peterselie of een paar blaadjes basilicum meemixen met de soep. 

Tijdens het leerproces van het kauwen, is uw baby inmiddels in staat om een schijfje appel of een stukje banaan te eten. Fruit is het eerste voedsel dat uw baby rauw mag eten. De overige ingrediënten dienen gaar te zijn, de maag van uw kindje is nog niet voldoende volgroeid om de harde vezels van bij voorbeeld selderij, artisjok of biet te verteren. Anderzijds biedt het kookproces het voordeel dat bacteriën worden vernietigd die eventueel aanwezig kunnen zijn in vlees of vis. Deze voedingsstoffen dienen tot de leeftijd van 2 jaar volledig gaar gekookt te worden.

De voor- en nadelen voor uw kindje

Een voordeel van een rauwe babymaaltijd is dat uw baby alle vitamines binnenkrijgt en hij zijn eerste tandjes kan gebruiken met de ingrediënten die zijn voorkeur hebben.

Het voordeel van het koken van voedingsmiddelen is dat uw kindje kennis kan maken met nieuwe aroma’s en texturen van nog onbekende ingrediënten (of zacht of knapperig).

De effecten van het kookproces op de smaak, de textuur, etc.

Het kookproces veroorzaakt een vochtonttrekking uit wit vlees en gevogelte, en bij roosteren, grillen en opbakken tevens een afname van de vetten. Deze vleessoorten kunnen dus gepureerd perfect worden gecombineerd met waterhoudende bestanddelen zoals sla, snijbiet, tomaat, pompoen, radijs, komkommer of aubergine. Daarentegen krijgen rijst en pasta een verhoogd volume door de opname van water tijdens het kookproces. Door koken krijgt fruit en groente een zachtere structuur, maakt ze romigere en makkelijker te verteren. Denk hierbij maar eens aan moes of compote en velouté (romige soep).

Door te koken krijgen de ingrediënten meer, minder of een andere kleur. Vlees bruint door de stolling van proteïnen en pigmenten. Plantaardige producten verbleken naargelang de aard van de pigmenten, de zuurgraad en de kookomgeving. Groene groente vergeelt als het te lang en bedekt wordt gekookt. Pasta, gebak en met meel bestoven producten kleuren door het karameliseren van het zetmeel.

Afhankelijk van de gebruikte kooktechniek en onder invloed van hitte verzamelen zich bepaalde bestanddelen in het midden van de voedingsmiddelen. Bij voorbeeld smaakstoffen die de ingrediënten tijdens het kookproces vergezellen (aromatische garnituur, bouillon, zoute of zoete vloeistof) impregneren de ingrediënten met hun smaak. Een kookproces voor groente op basis van melk of bouillon is een extra aanwinst op smaakgebied voor uw kindje.

Sommige vitamines of mineralen zijn gevoelig voor hitte, ze kunnen wat in kwaliteit afnemen, afhankelijk van de kooktijd en de temperatuur.

Rauw eten: wat en hoe?

Fruit en groente dient voor de consumptie grondig in schoon water te worden gewassen. Om alle resten van insecticiden te verwijderen, is het goed om enkele druppels citroensap aan het water toe te voegen. Denk ook aan tuinkruiden: peterselie, basilicum en dille en ook ui, knoflook, sjalotten, etc. Zij zijn een goede bron van beschermende bestanddelen (vitamines, mineralen) en geven een kenmerkende smaak.

rauw of gekookt

Welke kookmethode verdient de voorkeur?

Stomen: hiermee behouden de ingrediënten hun natuurlijke smaak en het merendeel van de vitamines.

Koken in water: vitamines en mineralen komen terecht in het kookwater… denk er dus aan het op te vangen en te gebruiken in uw bereidingen.

En papillote: deze methode heeft dezelfde voordelen als stomen, maar het feit dat de voedingsmiddelen worden ingepakt in bakpapier biedt het voordeel dat er ingrediënten aan kunnen worden toegevoegd om uw kindje te laten kennismaken met de eerste, verscheidene smaken: verse tuinkruiden; kervel, peterselie of basilicum, of zachte specerijen zoals kurkuma.

Grillen: met goede plantaardige oliën, olijf- of pindaolie, verkrijgt men een stevige en knapperige structuur.

Bakken: in combinatie met vet, olie of boter, krijgen groente, fruit maar vooral vlees en vis een bijzondere en lekkere smaak.

Sudderen of als soep: hierbij trekken de ingrediënten tijdens een langzame garing profeit uit een fusie van de bestanddelen. De texturen worden verzacht, net als de smaak die ook nog eens wordt verhoogd. Twee eigenschappen die door kinderen zeer op prijs wordt gesteld.

Frituren: deze kookmethode in hete olie geeft een knapperige en vette textuur aan de voedingsmiddelen. Door de meeste kinderen wordt deze bereidingsmethode zeer op prijs gesteld, maar dient gelimiteerd te worden tot een keer in de week. Let op: de te lang gefrituurde of verbande delen kunnen giftig zijn voor uw kindje.

Als compote: een zachte bereidingswijze die het voor uw kindje mogelijk maakt alle fruitsoorten te kunnen verteren.

Conclusie

Rauwe levensmiddelen staan uw kindje toe om de originele textuur en smaak te proeven, en de bestanddelen te preserveren.

De kookprocessen zijn bevorderlijk voor de smaak en maken de ingrediënten makkelijker verteerbaar voor uw baby.