door Baby moov

De aardappel

New potato and green parsley

De pluspunten van de aardappel

De aardappel is een knolgewas waarvan op vandaag 3.000 soorten bestaan die onderverdeeld kunnen worden in functie van hun vaste, zachte of melige consistentie of op basis van hun oorsprong. Bij elke aardappel hoort dus een ander ideaal recept!

De aardappel bestaat gemiddeld uit 77% water. De andere 23% droge materie bestaat uit: 17,6% zetmeel, 1,9% eiwitten, 1,8% vezels, een zeer klein percentage vetstoffen (0,1%) en ongeveer 2% andere elementen (vitamines en mineralen). Aardappelen worden het best op een koele, droge en donkere plaats bewaard, anders gaan ze kiemen.

Eigenschappen

Zetmeel wordt in aardappelen opgeslagen en vormt er een voorraad koolhydraten. Deze rijkdom aan complexe koolhydraten draagt ertoe bij dat de aardappel een bron van zetmeelstoffen is: het is een bron van geleidelijk vrijgegeven energie en bevordert het gevoel van verzadiging.

De aardappel is ook een interessante bron van voedingsvezels. Deze voedingsvezels groeperen een geheel van stoffen die niet door het lichaam worden verteerd, maar die helpen om verstopping te voorkomen en bijdragen om de eetlust onder controle te houden.

De aardappel is een van de zeldzame zetmeelhoudende gewassen die vitamine C bevatten. Naast zijn rol als antioxidant, bevordert vitamine C bovendien een betere opname van ijzer. Om deze vitamine beter te bewaren, moeten aardappelen beschut tegen licht worden bewaard en bij voorkeur gestoomd in de schil worden klaargemaakt. Omdat de aardappel ook een bron is van vitamine B2, kunnen voedingsstoffen beter worden opgenomen en is een betere synthese mogelijk voor de huid, de nagels en het haar.

Kleine weetjes

De aardappel is een van de eerste voedingsstoffen die voor gevarieerde voeding in aanmerking komen. Vraag advies aan uw kinderspecialist vooraleer eraan te beginnen, vooral als u vóór de leeftijd van 6 maanden wenst te beginnen. Er bestaan zeldzame maar ernstige allergieën voor aardappel.

Samengevat

De aardappel is een van de eerste zetmeelhoudende voedingswaren die u aan uw baby te eten kunt geven. Wanneer u aardappelen aan uw bereidingen toevoegt, gebruikt u best een derde aardappel en twee derden andere groenten.