door Baby moov

Hoe kunt u een week zelfgemaakte potjes organiseren?

Hoe kunt u een week zelfgemaakte potjes organiseren

« Zelf gemaakt » betekent niet dat u naar uw keuken wordt verbannen na een harde werkdag. Een voormiddag volstaat – bij voorkeur tijdens het weekend, zodat u vers fruit en verse groenten kunt gaan kopen – om de potjes voor de komende week klaar te maken. Met een beetje zin voor creativiteit en mits enkele regels voor de hygiëne in acht worden genomen om de potjes te bewaren, lukt het u zonder moeite. Een afspraakje maken met uw vriendinnen op de markt, naar muziek luisteren of zelfs een glaasje drinken samen met papa terwijl u aan het koken bent … Weldra wordt dit een deel van uw levenskunst. 

Georganiseerd te werk gaan

Om de potjes voor de hele week klaar te maken, hebben we kleine plastic potjes met deksel nodig (babybols, die silicone bevatten)? Die bieden het voordeel dat u de gerechten in de koelkast of in de diepvries kunt bewaren, om ze daarna rechtstreeks met stoom op te warmen om de maaltijd onmiddellijk aan uw kindje te geven.

Om schoongemaakte en gesneden groenten en fruit in te vriezen, hebben de het zakjes met hersluitbare dichting met kleine inhoud het voordeel dat die op elkaar gelegd kunnen worden en minder plaats innemen als u slechts een klein invriesvak heeft.

siliconen-bakjes

De inkopen

De wekelijkse markt is een uitstekende gelegenheid om seizoensfruit en -groenten bij de plaatselijke producenten aan te kopen, net als verse eieren, gevogelte of vis, voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. In de supermarkt kunt u uw inkopen aanvullen met melkproducten, boter, bloem, suiker of honing. 

nutribaby-zerstauber-aromen

De regels van de hygiëne

In de koelkast kunnen puree van groenten of fruit maximum 2 tot 3 dagen worden bewaard. Bij potjes met dierlijke eiwitten zoals vis of vlees, is voorzichtigheid geboden en is eerder 24 uur aangewezen. Wat de bewaartijd ook is, het is verstandig om in de eerste plaats op uw reukzin te vertrouwen en om eerst zelf te proeven in geval van twijfel, vooraleer het eten aan uw baby te geven. Om langer dan 2 tot 3 dagen te bewaren, is invriezen betrouwbaar, en dit voor alle voedingswaren (zelfs voor zuivelproducten). Dit biedt het voordeel dat de vitamines en de kleur bewaard blijven.

Zelfbereide potjes versus industriële potjes

De overgang van melkvoeding naar gevarieerde vaste voeding is de juiste periode om uw kleine etertje verschillende smaken te leren kennen. Door iedere dag geleidelijk papjes of puree in de zuigfles toe te voegen of door kleine stukjes in zijn gerechten toe te voegen, krijgt u een aanwijzing of uw baby klaar is om zich aan te passen aan de verandering van consistentie van het eten en of die klaar is om te kauwen. U bent bepalend om hem te leren eten en om zijn zintuigen te laten ontwikkelen. De versheid en de smaak van uw puree en papjes zijn ongeëvenaard in vergelijking met industrieel bereide potjes.

Wanneer u zelf kookt, kan de baby de hele wortelen zien, de geur van een lekkere visfilet ruiken of het water horen stromen wanneer u fruit wast. Zo kan hij al op zeer jonge leeftijd een culinaire cultuur ontwikkelen.

Vanuit ecologisch standpunt zijn zelfbereide potjes te verkiezen, omdat ze recyclebaar zijn en geen overtollige verpakking betekent. 

Een vleugje smaak

Een klontje boter of een klein scheutje olijfolie toevoegen, parfumeert en versterkt de aroma’s: vetstoffen zijn nu eenmaal smaakbegeleiders. Wanneer u kruiden zoals rozemarijn, tijm of kaneel gaat toevoegen tijdens de bereiding van fruit en groenten, of een takje peterselie of wat kervel in uw puree gaat mixen, wordt de smaak van het gerecht verbeterd en zal uw baby nog meer genieten van zijn maaltijd.

Een week potjes plannen

Voor een week van 15 potjes heeft u een waaier van mogelijkheden om smaak en kleur te diversifiëren.

Hier heeft u alvast enkele handige tips:

– Op het moment dat u uw groenten van de markt klaarmaakt, kunt u ze in de verschillende lagen van uw multifunctionele robot verdelen. Op die manier kunt u nadien gemakkelijk de verschillende soorten groenten in de mixer mengen, om verschillende puree te maken.

– Voor de zoete bereiding wisselt u af met verschillende soorten fruit om de kleuren te variëren, van frambozenrood tot perzikgeel en appelgroen, enz. De potjes met fruitmoes kunnen minstens 3 tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard in hermetisch gesloten potjes.

 – Een andere manier bestaat erin om fruit en groenten te schillen, te versnijden en op voorhand in verschillende porties in te vriezen. Zo kunt u heel snel een kleine puree voor uw baby bereiden en mîxen, net voor de maaltijd.

–       Het verdient de voorkeur om vlees, vis en melkproducten pas op het moment van de maaltijd toe te voegen. U kunt een kleine hoeveelheid van de maaltijd wegnemen, ofwel aangepaste porties voor uw baby invriezen.

nutri