door Baby moov

Knoflook en ui

Knoflook en ui

 

Universele smaakmakers, knoflook en ui worden wereldwijd gegeten. U kunt er de babymaaltijd mee op smaak brengen, maar tevens leveren zij een groot aantal voedingsstoffen, die nodig zijn voor een goede gezondheid.

Des + punten van ui en knoflook

Ui en knoflook maken deel uit van dezelfde familie, de looksoorten, en bevatten dus dezelfde voedingswaarden.

Knoflook en ui zijn rijk aan vitamine B6, zeer goed voor met name de vorming van de zenuwcellen, en vitamine C, die een bijdrage levert aan een goede ontwikkeling van de botten en tanden van een baby. Ook hebben zij een waterafscheidende eigenschap die helpt bij de afstoot van afvalstoffen.

Hoe kiest en bewaart u ze?

Er bestaan een groot aantal variëteiten uien en knoflook.

Voor ui: meestal worden ze ingedeeld naargelang de kleur: wit, gele die zacht van smaak zijn, rood of roze. Kies voor witte uien met groen blad, dit is een bewijs voor versheid. Voor de gele uien bevelen wij de kleine aan als garnituur en de grotere als ingrediënt voor soepen en babyvoedingpuree. Over het algemeen geldt: hoe groter de ui, hoe zachter de smaak en de geur.

Voor knoflook: er bestaat voorjaarsknoflook (of roze knoflook) die lang houdbaar is, maar tevens herstknoflook die eerder paars of wit van kleur is.

Knoflook is ongeveer 3 tot 9 maanden houdbaar, naargelang de soort, mits hij donker en vooral droog wordt bewaard. In de ijskast is hij daarentegen slechts een week houdbaar.

Wanneer en hoe zijn ze te bereiden?

Ui en knoflook kunnen gaar gekookt vanaf 8 maanden deel uit maken van babyvoeding.

Wij raden het aan om ze gaar te gebruiken omdat ze hierdoor zachter van smaak zijn dan rauw.

Bij het bereiden van ui blijft het vervelend om tranende ogen te krijgen! Maar hier is een trucje voor: spoel het mes regelmatig af in water, hierdoor vermindert u de kans op rode ogen na het klaarmaken van de babymaaltijd voor uw kleintje!!

Om eventuele spijsverteringsproblemen te vermijden (die vooral voorkomen bij de consumptie van rauwe ui) kunt u er een paar druppels citroensap toevoegen, het zuurgehalte zal de ui zachtjes garen.

Zoals reeds beschreven, zijn het de gele uien die de sterkste smaak hebben. Als u ze desondanks toch kiest als ingrediënt voor een babymaaltijd, dienen ze lang te koken voordat u het hapje aan uw baby geeft.

Uit oma’s trukendoos

Wist u dit? Als uw baby ’s nachts hoest, kunt u een gepelde en gesneden ui onder het bedje leggen om soelaas te bieden. Ondanks de geur is deze verrassende methode zeer efficiënt!