door Baby moov

Koken met seizoensfruit en -groenten?

Koken met seizoensfruit en -groenten

Als u seizoensfruit en –groenten koop die ook nog eens lokaal worden geproduceerd, hebt u vaak te maken met producten die op z’n best zijn. En hoe smaakvoller de hapjes, hoe meer plezier uw kleintje aan de maaltijd beleeft!

Achter dit vraagstuk schuilen een echte gewetenskwestie en een levensfilosofie. Elke jonge ouder zal zich hierdoor voelen aangesproken. Het welzijn van een kindje gaat niet alleen samen met een gezond eetpatroon, de versheid en kwaliteit, voedingswaarde en variatie van de producten zijn op hun beurt onlosmakelijk verbonden met de seizoenen.

Een waar kleurenpalet naargelang de seizoenen

Als we de seizoenen volgen uitvouwt zich voor onze ogen op natuurlijke wijze een heus kleurenpalet; rood, oranje, groen of paar volgen elkaar op. Uw kindje zal nieuwsgierig zijn naar alle gekleurde levensmiddelen die uit de boodschappentas te voorschijn komen: aardbeien, bietjes, kool, doperwtjes, prei, appels, peren, etc. Het behoeft geen uileg dat wanneer we een kleintje een maïskolf voorhouden dit niet hetzelfde effect zal hebben dan wanneer we hem een blikje maïs te zien geven. Dit heeft meer weg van een blikjes gele kraaltjes.

Voordelig

Wat ook de herkomst is van de producten, de kiloprijs zal over het algemeen aangeven wanneer het voor een bepaalde groente het juiste seizoen is. U zult hem dan overal in de verkoop tegenkomen en tegen een gunstige prijs, hét moment om met die seizoensgroente heerlijke babyhapjes te bereiden. Dit is ook het moment waarop u de in stukjes gesneden groente kunt invriezen of appelmoes of andere fruitcompote kunt steriliseren.

Ecologisch

Hoe minder een product vervoerd wordt, hoe minder de lucht of de zee wordt vervuild. En hoe langer fruit in de zon en geworteld in de volle aarde kan rijpen, hoe minder fossiele of nucleaire energie het nodig heeft.

Voedingswaarde

De hoeveelheden vitaminen en mineralen zijn altijd hoger voor seizoensfruit dat lokaal geproduceerd wordt. Elke groente heeft zijn eigen verschillende en complementaire eigenschappen.

De voedingswaarde is grotendeels afhankelijk van de productiewijze: tomaten en aardbeien afkomstig uit de grondloze teelt zijn minder rijk aan voedingsstoffen zoals polyphenolen met beschermende en antioxidante eigenschappen.

En tenslotte, de kwaliteit van vitaminen verslechtert snel, hoe korter na de oogst een stuk fruit of groente wordt opgegeten, hoe meer voedingsstoffen het zal bevatten, en dus hoe gezonder het zal zijn.

Smaak en plezier

Het klaarmaken van verse groente en rijp fruit, dat niet lang opgeslagen heeft gelegen, is een garantie voor een lekkere en volle smaak.