door Baby moov

Zelfgemaakte potjes bewaren

Zelfgemaakte potjes bewaren voor baby

Bij zijn geboorte drinkt een baby alleen maar melk, tot aan de leeftijd van 4-6 maanden. Vanaf wordt gestart met gediversifieerde voeding. Uw kindje begint de veelheid aan smaken te ontdekken van zelfgemaakte of gekochte bereidingen. Soms koopt men potjes in de winkel, anderen verkiezen om zelf een potje klaar te maken, soms omwille van de kostprijs maar ook voor de smaak! Maar dan rijzen er wel vragen: kunnen die bereidingen worden bewaard? Hoe lang? Kunnen geopende potjes worden bewaard en daarna verder gebruikt? Waar moeten ze worden bewaard? Dit artikel geeft u alvast enkele antwoorden op uw vragen.

Tijd besparen!

Met een beetje organisatie kunt u de potjes op voorhand klaarmaken, zodat u niet iedere dag aan de slag moet en de opdracht voor u moeilijker wordt.

Zelf bereide potjes kunt u 2 tot 3 dagen na hun bereiding in de koelkast bewaren, en in de diepvries tot 1 jaar (behalve voor bereidingen met melk, vlees of vis, die binnen 6 maanden moeten worden gegeten). Idealiter worden de bereidingen het beste binnen 3 maanden na het klaarmaken opgegeten.

U kunt de potjes ook steriliseren. Om zeker te zijn dat het potje correct is bewaard, moet u erop letten dat u een « klik » hoort wanneer het potje wordt geopend. Denk er ook aan om etiketten op de potjes aan te brengen, zodat u de samenstelling en de datum van de bereiding kent. 

Bewaar de oorspronkelijke smaak van de voedingsstoffen.

De smaken blijven zeker aanwezig nadat u de zelfgemaakte potjes heeft bewaard. Op die manier blijft een gedifferentieerde smaak aanwezig tussen de verschillende voedingsstoffen waaruit de bereiding bestaat, in tegenstelling tot de industriële bereidingen, die stoffen bevatten die de smaak van de voeding lichtjes kunnen veranderen.

Industrieel bereide potjes hebben meestal de neiging om meer suikers te bevatten en elementen die het opduiken van allergieën in de hand werken (bewaarmiddelen, kleurstoffen, …). Wanneer u de bereidingen zelf klaarmaakt, weet u perfect wat er op het bord van uw baby komt!

Dankzij het bewaren van de bereidingen kan uw kindje genieten van een ruime keuze aan fruit en groenten, zelfs buiten het seizoen. In de winter kan hij bijvoorbeeld van een lekkere kersenmoes smullen die u de zomer voordien heeft klaargemaakt!

Een kwestie van gezondheid…

Door de potjes in de diepvries te bewaren, kunt u de voedingsstoffen behouden, vooral wanneer u de ingrediënten vers heeft gekocht of net uit uw moestuin heeft geplukt en ze daarna zo snel mogelijk heeft klaargemaakt.

Bovendien voorkomt de kou dat er bacteriën en microben kunnen opduiken en zich vermenigvuldigen, een voordeel dat werd aangetoond volgens een studie uitgevoerd door het ministerie voor de gezondheid. Vanaf -18° wordt de ontwikkeling van microben op voedingswaren immers gestopt. 

Wat u niet mag vergeten!

* Een ontdooid potje mag u nooit opnieuw invriezen.

*De potjes mogen nooit op omgevingstemperatuur worden ontdooid: laat ze ontdooien in de koelkast, in de microgolfoven of met stoom.

* Volgens kinderspecialisten mogen geopende potjes niet langer dan 24u in de koelkast blijven. Indien uw baby het eten niet opeet, moet u het weggooien. Om die reden is het noodzakelijk om aangepaste porties klaar te maken, zodat u niet teveel moet verkwisten.

En u, maakt u ook uw potjes op voorhand klaar? Hoe bewaart u ze?